mandag 5. september 2011

Plantefarging


I uke 35-36 skal elevene ved Eiker videregåen
de skole hatt en samarbeidsoppgave litt utenom det vanlige. Oppdraget var å plantefarge garn. Dette skulle de gjøre i grupper på tvers av de to klassene. Målet var at eleven skulle blir kjent på tvers av klassene og øve seg i å samarbeide om en felles oppgave.
Først punkt på lista var å hente inn de plantematerialene som man trenger for å plantefarge. Det var 6 grupper og hver gruppe hadde sin plante de skulle plukke inn. Vi brukte bjørk, gran(kongler og bar), bregner, blåbærlyng, røsslyng, reinfann og kvistlav. Vi brukte nærområdet til skolen for å plukke inn plantene. Hver gruppe skulle plukke så mye plantemateriale at det kunne fylle en stor emaljekjele. Noen planter var vanskelig å finne. I disse tilfellene plukket vi så mye vi greide og kokte suppe ut fra det.

Selve fargingen foregår på følgende måte. Varm opp vannet med plantene i til det koker. Husk å sjekke temperatur underveis og følg med når det koker. Ta tiden fra det koker. Plantesuppa skal koke i 1 time.

Når plantesuppa har kokt i en time skal dere skylle vekk alle plantedelene. Husk å ikke skylle ut plantefargingsvannet. Temperaturen må ned til 60 grader før vi tilsetter Alun og garnet. Så skal suppa forsiktig varmes opp til mellom 80-90 grader. Der skal den være i ca.1 time før man slår av plata og lar det avkjøles. Garnet ligger i gryta til det er kaldt. Og vips så har du plantefarga garn.

Dette er ikke gjort i en fei så vi måtte ha litt annet å gjøre i mellomtiden. Alle skulle svare på noen spørsmål fra det vi gjorde. Så ble noen satt til å finne lapperøre og skrive handleliste. Nye elever ble sendt for å handle og atter nye fikk i oppgave å lage lapperøre. den siste oppgaven var å steke lapper til de som ville smake. Lappene ble veldig gode og alle kunne spise seg mer enn mette på den røra.
1 kommentar:

  1. Så gøy.....lærte plantefarging på "husflidskula" på Gol, for en hel evighet siden. Har store planer siden om å oppfriske disse kunnskapene neste sommer over bål. Har vært på loftet og funnet fram igjen gamle notater og fargeprøver.

    SvarSlett