tirsdag 25. september 2012

Plantefarging på Eiker videregående skole


Uke 38 har stått i plantefargingnes tegn på Eiker videregående skole. Elevene på Design og håndverk har lært om hvordan farger i gamledager kunne fortelle om status. At man ikke kunne ta fargene for gitt fordi det krevde en god del innsats for at tekstilene folk brukte skulle få en farge. Hos folk flest ble tekstiler vanligvis farget ved hjelp av planter de kunne plukke ute i naturen. Ulike planter ga ulike farger. Kunnskapen om fargene fikk man enten ved egen erfaring eller ved at det gikk i arv fra mor til datter. Prosessen var lang fra sauen ble klippet og til garnet var blitt til ferdig plagg som kunne varme i mørke vinterkvelder.

Mandag denne uken tok alle elevene beina fatt og gikk til skogs for å samle inn de plantene vi skulle plantefarge med. Vi henta inn røsslyng, reinfann, granbar, grankongler, bjørkeris og kvistlav. Alt var lett tilgjengeglig i nærheten av skolen.

Elevene ble delt i grupper på 4-5 som skulle øve på å samarbeide om å plantefarge garnet. hele tirsdag ble satt av til å gjennomgå denne prosessen. Dette er en langsom prosess som krever god tid. 10 liter vann med plantedeler oppi skal koke i en time. Så skal plantesuppa avkjøles til til mellom 40-50 grader. Dette tar lang tid. Da er det tid for å tilsette garnet pluss en form for beis som hjelper fargen til å feste seg til garnet. Så skal suppa varmes forsiktig opp til mellom 60-90 grader uten at den koker. Koker det er garnet ødelagt og hele prosessen forgjeves.

Det ble en lang dag med mange aktiviteter, venting og spenning. Til slutt var alle gruppene kommet i mål uten at noen ødela garnet sitt og kopper og kar var ryddet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar