fredag 13. september 2013

Plantefarging av ull på Eiker videregående skole

 Elevene på design og håndverk fikk oppleve gamle håndverkstradisjoner i skjønn forening med nye teknikker denne uken. Elevne skulle farge garn ved hjelp av de vi finner i naturen, slik det ble gjort i riktig gamle dager. I tillegg skulle de får farge garn på en høyst moderene måte, ved bruk av Cool-aid saftpulver og mikrobølgeovn.

Elevne haddde vært ut i nærområdet rundt skolen og sankte inn bjørkeblader, granbar og grankongler. I tillegg hadde Linda, lærer plukket Navlelav. Rød og gul løk ble kjøpt inn for å brukes til farging i tillegg.

Dagen startet med at elevene gikk i gruppene sine og startet med å koke fargesupper av plantematerialer og vann. Suppa skulle koke i en time. Når suppa var kokt skulle planterestene siles fra og temperaturen senkes til 60 grader.

Vi bruker rein ull til fargingen og for at garnet lettere skal ta til seg farger er det viktig å beise garnet. Garnet blir beiset med et salt som kalles Alun. Dette tilsetter vi plantesuppa før vi legger garnet oppi kjelen. Nå skal temperaturen opp til 80 grader og stå der å trekke i en time.

Nå garnet har trekt i en time er garnet ferdig farget og og kan skylles og henges opp til tørk.
Slik ble det ferdiger garnet:
 Farget med Kool-aid.
 Farget med gul løk
 Farget med rød løk
 Farget med Navlelav
Farget med grankongler

Noe garn ble farget ved hjelp av Kool-aid. Et saftpulver vi har fått fra USA. Dette ble brukt til å lage flotte farger på garnet. Pulveret ble baldet ut i vann og lagt sammen med garn og varmet i mikribølgeoven i flere operasjoner. Resultatet ble veldig fint. I tillegg koste elevene seg med Cool-aid saft som både luktet og smakte som skikkelig syntetisk gotteri

Mellom alle operasjonene i plantefargingen fikk elevne lære om hvordan vi foredler ull fra sauen til ferdig spunnet tråd. De fikk erfaring med å vaske ulla rein, de lærte å karde ulla og til slutt å spinne ull med håndtein. Gamle håndverkstradisjoner som må bringes videre for at de ikke skal forsvinne.

Det ble en opplevelsesmetted dag hvor samarbeid og det å bli kjent på tvers av klasser var målet ved siden av å lære om hvordan garn ble farget før og nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar